Dans en Gezondheid | Dansen is gezond | levensvreugde dansen

Gezondheid verbeteren door te dansen

Dansen is goed voor je gezondheid. Bewegen is essentieel om gezond te blijven. Dit is natuurlijk al lang bekend. Maar ook wordt uit onderzoek steeds duidelijker dat muziek, sociale verbondenheid en plezier maken goed zijn voor je gezondheid. Dit zijn precies de ingredienten van een goede Biodanzales. Daar komt bij dat de tweede helft van een Biodanza-workshop ingericht is op verstillen en ontspannen. Dit alles maakt dat je door wekelijks Biodanza te dansen minder vatbaar wordt voor depressie en chronische stress.

Dansen op muziek is gezond want het zit in onze genen

Muziek maken en dansen met een groep is wat mensen sinds het begin der tijden doen. Het is  in onze biologie ingebouwd. Wat gebeurt er wanneer je muziek met een lekker ritme hoort? Waarschijnlijk kun je de neiging om op een neer te gaan bewegen nauwelijks onderdrukken.

dansen gezondheid dans gezond Biodanza Amsterdam

Het duidelijkste voorbeeld van de nauwe fysiologische link tussen muziek en  beweging is waarschijnlijk wel te vinden bij Parkinson patienten. In beweging komen is voor deze mensen erg lastig. Hun hersenen zijn niet goed meer in staat te schakelen naar ‘standje bewegen’. Maar wanneer je ritmische muziek opzet, lukt het mensen met de ziekte van Parkinson om te starten lopen. Het ritme van de muziek weet namelijk direkt dat deel van het brein te bereiken waar de knop zit om in beweging te komen op ritme.

Gezondheid verbeteren door te dansen: hoe zit dit met je brein?

Voor de meeste mensen is het bovenstaande  voorbeeld in de praktijk gelukkig niet van toepassing. Wat wel interessant kan zijn, is dat bewegen, plezier maken en het hebben van fijne sociale contact een gezonde invloed hebben op het brein.  Het heeft een positief effect op hersencircuits die betrokken zijn bij geheugen, motivatie en emoties en de regulatie hiervan. Deze circuits werken nauw samen in leerprocessen van allerlei ervaringen die we in het leven tegenkomen, maar ook in hoe we op ‘nieuwe’ ervaringen en situaties reageren.

Aanhoudende stresssituaties hebben een ongunstig effect op deze fijn afgestemde hersencircuits. Wanneer een stresscircuit eenmaal op hol slaat dan neemt het de controle in het het brein over.  Daardoor houdt stress zichzelf in stand.  Onderhoud van deze organiserende hersencircuits is dan ook echt aan te raden. Zo houd je je brein en rest van je lijf gezond en ben je minder vatbaar voor burn out en zwaarmoedigheid,  

Maar ook als je brein reeds in het standje chronische stress terrecht is gekomen, is er een weg terug. Gelukkig is herstel goed mogelijk dankzij de flexibiliteit (plasticiteit) van het brein.

dans gezond dansen gezondheid

 

Gezondheid verbeteren door te dansen in een groep

Door te dansen gebruik je je hele lijf. Hierdoor maak je niet alleen vastzittende spieren los. De vrijheid en diversiteit van bewegen zorgt er ook voor dat je je vrijer en met meer energie door het leven beweegt. Je maakt los wat vast zit in je lijf (en dus ook brein). Muziek versterkt dit proces.

Wanneer je wekelijks in een groep danst, leer je ook te dansen met elkaar. Dit levert een boel plezier en gezelligheid op. Je raakt steeds vertrouwder met elkaar en elkaars bewegingen. Je wordt samen creatief, speels, energiek, blij, en ontspannen. Van samen plezier maken en dansen is bekend dat het bijdraagt aan levensvreugde en gezondheid.

We zijn van nature gebaat bij voedende sociale contacten.

Je bent overigens nooit te oud om te leren dansen. Dansen is voor iedereen, ongeacht leeftijd, sexe of huidskleur.

Meer weten over wekelijkse lessen en dansworkshops?
Kijk dan bij: BIODANZA AMSTERDAM >>>

Biodanza bevordert je gezondheid door het dansen

Biodanza is dus gezond. Het is dan ook met dat doel ontwikkeld. Het verbetert je conditie en maakt dat je relaxter in het leven staat. Je voelt je verbonden met je lijf, met anderen en het leven zelf. Biodanza verbetert ook nog eens je creatieve vermogens en je mojo.

Iedereen kan dansen. Je hoeft alleen maar te bewegen op muziek op een manier die je fijn vindt. De docenten zorgen ervoor, dat de muziek en bijbehorende dansen je gezondheid bevordenen. En je verbinden met het ervaren van het leven in en om je heen. Misschien moet je eerst even wennen, maar gaande weg zul je gaan ervaren hoe verijkend dit is. Het brengt je meer dan je je kan voorstellen. Het draagt bij aan je welzijn en levensplezier. Biodanza is geen danstherapie maar sorteert evengoed wel heilzame therapeutische effecten waardoor het een dansvorm is die bijdraagt aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Meer weten over wekelijkse lessen en dansworkshops?
Kijk dan bij: BIODANZA AMSTERDAM >>>

Meer weten over wat Biodanza is?
Kijk dan bij: WAT IS BIODANZA ?

Ook het dansen op blote voeten is heel heilzaam voor lichaam en geest

Biodanza heeft in haar effecten wel wat weg van danstherapie. Toch is het iets heel anders.  In Biodanza staat plezier in dansen en verbondenheid voorop.