Wat is Biodanza?

Wat is Biodanza? Biodanza is een dansvorm uit Latijns Amerika, die je verbinding laat maken met de rijkdom aan leven in en om je heen. Biodanza is ontwikkeld door de Chileense professor medische antropologie en psychologie Rolando Toro. Hij had de vurige wens om vreugde, gezondheid en affectie in het leven van velen te brengen.

Het niet zo makkelijk uit te leggen wat Biodanza precies is. Om te begrijpen wat biodanza is, moet je het eigenlijk vooral ervaren. Biodanza lijkt een beetje op dansexpressie op gevarieerde muziek. Het geeft je energie, vermindert stress en je krijgt er goede zin door. Mensen die wekelijks Biodanzalessen volgen, merken dat ze met meer blijdschap, en minder zorgen door het leven gaan. Ze ervaren meer plezier en liefdevolle verbondenheid in het contact met anderen. Vaak ook ontdekken mensen talenten in zichzelf, waarvan ze het bestaan niet eens kenden.

‘Dance is naturel movement, full of meaning and with the unusual power of inducing transformations in life.’  Rolando Toro Araneda, creator van Biodanza uit chili.

Biodanza en wat is het geheim van Biodanza?

Biodanza werkt met muziek, beweging en contact. De dansen in Biodanza lijken eenvoudig en dat zijn ze gelukkig ook. Iedereen kan Biodanza dansen. Toch ligt er een schat aan ervaring en kennis besloten in  de dansen, de muziek en de opbouw van de wekelijkse lessen. Ze zitten zo in elkaar dat kwaliteiten, die van nature in mensen aanwezig zijn, wakker worden gedanst. Biodanza laat je geleidelijk aan je natuurlijke levensfuncties herontdekken.

Wat is Biodanza? amsterdam

Biodanza kent een sterke wetenschappelijke (theoretische) basis en heeft wortels in de menswetenschappen en biologie. Daarnaast liggen er decennia van praktijk- en onderzoekservaring besloten in de methode van Biodanza. De combinatie van dans, muziek en lesopbouw maakt iedere dans dan ook tot een bijzondere ervaring.

Biodanza laat je bijna ongemerkt contact maken met je gevoel van levensvreugde, eigenwaarde en  verbondenheid. Door te dansen verbetert dan ook je zelfwaardering. Ook neemt je gevoel van welzijn toe. Het mooie is dat je nergens moeite voor hoeft te doen. De muziek, de dansen en het contact met mededansers doen ‘het werk’. Hierdoor nemen plezier en liefde voor het leven als van zelf toe.

Biodanza is hiermee dan ook een licht pad van menselijke ontwikkeling, waarbij je een diepere verbondenheid aangaat met de rijkdom aan leven in en om ons heen.

Wat is Biodanza gezien vanuit geluksonderzoek?

Biodanza is gebaseerd op grootschalig onderzoek naar basaal menselijk geluk. Rolando Toro vroeg hierbij aan een grote groep mensen wat hen gelukkig maakt in het leven. Uit dat onderzoek kwamen vijf bronnen van menselijk geluk naar voren: Vitaliteit, affectiviteit, creativiteit, genieten, transcendentie. De  methode van Biodanza is zo ontwikkeld dat deze vijf aspecten van leven tijdens de dansen worden aangesproken.

Fit en verbonden (vitaliteit en affectiviteit)

wat is biodanza? affectie | Biodanza Amsterdam

Mensen voelen zich gelukkiger wanneer ze zich fit, energiek, gezond en vitaal voelen. Lichaamsbeweging dansen, goed eten, op tijd ontspannen en voldoende slaap zijn belangrijk voor je welzijn. Maar ook doen waar je hart naar uit gaat, maakt dat je je energiek en vitaal voelt.

Mensen voelen zich ook gelukkiger wanneer ze het fijn hebben met andere mensen; wanneer ze omringt worden door familie, vrienden en fijne collega’s of lid zijn van een clubje. Een hartelijke, affectieve band hebben met anderen is echt belangrijk voor ons als sociale soort. Een vriendelijke lach, een warme knuffel en betrokkenheid doen wonderen voor hoe je je voelt.

Wat is biodanza? Creativiteit zit ook in jou!

Je creatief kunnen uitdrukken is ook belangrijke  aspect van menselijk geluk. Dit kan door te dansen, schilderen, muziek maken, dichten, schrijven, toneelspelen en andere creatieve bezigheden. Maar wat alle creatieve uitingen met elkaar gemeen hebben, is dat ze gaan over het vernieuwen en het opnieuw uitvinden van leven. Creativiteit is dan ook terug te vinden in allerlei dagelijks bezigheden: koken, opvoeden, tuinieren, huishouden, sociale contacten, seksualiteit en nog veel meer. Denk dus niet dat creativiteit niet aan jou besteed is. Je leven zou er dan zomaar grijzer uit kunnen zien dan nodig.

Wat is Biodanza? Geniet zoveel je kunt

Een leven zonder genieten helpt je niet wanneer je gelukkig wil zijn, blijkt uit het onderzoek. Mensen houden van de zon op hun huid, van muziek, lekker eten, dansen en plezier maken. Plezier maken en genieten van alles dat het leven te bieden heeft horen bij ons menselijk bestaan. Genot en plezier zijn een medicijn tegen zwaarmoedigheid en stress.

Wat is Biodanza? Deel van het geheel zijn (transcendentie)

Wanneer we ons deel voelen van de natuur en het grotere geheel, kunnen we ons eigen leven in een breder perspectief ervwat is Biodanza Amsterdam lesaren. Niet langer maken we ons dan zorgen om kleine dingen. We voelen en ervaren de schoonheid en het belang van alles dat leeft. Ontzag en liefde voor het leven zijn een  bron voor geluk. In Biodanza heet de ervaring waarbij je je deel voelt van het grotere geheel, transcendentie.

Deze vijf aspecten van menselijk geluk worden in Biodanza aangesproken. Zowel in de individuele dansen, de muziek, als in de lesopbouw vind je ze terug.

Wat is Biodanza volgens jouw brein?

Biodanza is een reset voor lijf en brein in de richting levensvreugde, gezondheid en verbondenheid. Alles wat je doet, denkt, voelt, ziet, ruikt, hoort of proeft, gaat vergezeld van een bijbehorende activiteit in het brein. Ben je altijd veel aan het denken, dan gaat je brein dat ook automatisch meer doen. Leef je op zo’n manier dat je steeds net iets teveel stress ervaart? Dan raakt je brein gefixeerd in het standje ‘stress’. Met het gevolg dat het moeilijker wordt te ontspannen en te genieten. Je zult dan gestresst door het leven gaan.

Doe je regelmatig dingen waar je blij, ontspannen en gelukkig van wordt, dan leert je brein hoe je blijer en gelukkiger kan zijn. Het brein is een leersysteem. Je leert wat je doet (inclusief denken, voelen en waarnemen) en daarin wordt je beter. Door wekelijks Biodanza te dansen ga je je steeds een stukje meer verbinden met het leven in en om je heen.

Basale bronnen van geluk in je brein?

Het is zeker waar dat geluk niet altijd zo maakbaar is. Sommige mensen zijn van nature wat optimistischer dan anderen. En geluk hangt ook af van levenservaringen en levensomstandigheden. Deze zijn niet altijd even makkelijk te veranderen. Toch heeft het brein een schat aan eenvoudige bronnen voor menselijk welzijn meegekregen als gevolg van de menselijke evolutie. Deze hoeven slechts aangeboord te worden om daar wat meer van te mogen ervaren in je leven.

Wat is Biodanza? Brein Biodanza AmsterdamBiodanza is op zo’n manier ontwikkeld, dat basale bronnen van welzijn en geluk in je brein en lijf tot leven worden gewekt. Biodanza activeert veelvuldig de hersencircuits die betrokken zijn bij je gevoel van fysiek welzijn, lichamelijk plezier, sociale verbondenheid  en emotionele en gevoelsmatige betrokkenheid bij het leven.  (Emoties en gevoelens kennen overigens ook hun circuitjes en bijbehorende stofjes in het brein.)

Tijdens de Biodanzasessies breek je stresshormonen af. Ook maak je stofjes aan die je blijer en meer verbonden doen voelen. Dat voelt natuurlijk fijn, dus leer je dit fijne gevoel meer op te zoeken in je dagelijks leven. Dit is de kracht van Biodanza.

Biodanza en muziek: een interview met Sergio Cruz: Biodanza school Bologna

Meer over wat Biodanza wel en niet is

Biodanza is niet verbonden met een religie. Wel wordt er zo nu en dan gedanst met o.a. archetypen uit de klassieke of oosterse oudheid, uit christendom of Latijns Amerikaanse cultuur. Biodanza is ook geen danstherapie. Toch sorteert het wel duidelijk heilzame effecten. Deelnemers ervaren regelmatig dat ze alsnog dat ontvangen wat ze eerder in hun leven hebben gemist.

Biodanza is een licht pad van persoonlijke ontwikkeling, waarbij je diepe verbinding maakt met de rijkdom aan leven in en om ons heen.

Ben je nog steeds benieuwd naar wat Biodanza is?.  Kom dan eens dansen, want Biodanza moet je eigenlijk vooral ervaren.

Informatie over de wekelijkse danslessen, dansworkshops en aanmelden vind je op:

BIODANZA AMSTERDAM CENTRUM >>>

Praktische info kun je vinden door op deze link te klikken: BIODANZA LES OP DINSDAG >>>

Hieronder een filmpje over wat Biodanza voor je kan betekenen: