Biodanza heeft een sterke wetenschappelijke basis. De methodologie van Biodanza is gefundeerd op kennis uit verschillende takken van wetenschap (o.a. medische antropologie, pedagogiek, psychologie, uitdrukkingskunst, biologie, fysiologie). Ook heeft Biodanza reeds een weg van vijf decennia aan veldonderzoek afgelegd.
Wetenschappelijk onderzoek toont dat Biodanza een positieve uitwerking heeft op zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. Vooral op gebied van stressreductie, gevoel van welzijn en het tegengaan en herstel van depressiviteit laat Biodanza stevige resultaten zien.
Wat zijn de belangrijkste wetenschappelijk gemeten effecten van Biodanza?
Hieronder een lijst van gemeten effecten op basis van een meta-onderzoek uit 2008:
- stressreductie, herstel van burn-out en toegenomen ontspanning;
- het gevoel van welzijn verbetert;
- de gemoedstoestand/het humeur verbetert (men voelt zich blijer en gelukkiger);
- gevoel van activatie (meer wakker, fris, meer zin, klaar om te werken);
- het herstelvermogen van het lichaam neemt toe;
- regulatie van sympathische activatie verbetert (bijvoorbeeld hartslag, huidreactie);
- het IgA wordt verhoogd (de werking van het immuunsysteem van het lichaam verbetert);
- het contact met het gevoel verbetert en men is beter in staat emoties uit te drukken;
- men wordt geduldiger.
Hoe lang duurt het voordat je de effecten van Biodanza merkt?
De eerste effecten van Biodanza zijn al te merken als een deelnemers drie weken lang een keer per week aan een Biodanzaworkshop deelgenomen heeft. Na drie maanden deelname aan een wekelijkse groep zijn al duidelijke verschillen merkbaar en sommige effecten ook meetbaar. Na een jaar zijn de alle bovengenoemde effecten ook goed wetenschappelijk aantoonbaar. Hierbij wordt wordt naast de Biodanzadeelnemers gewerkt met controlegroepen die bijvoorbeeld andere dansvormen of sporten beoefenen.
Wil je dansen bij Biodanza Amsterdam Centrum kijk bij onze wekelijkse BIODANZALES op dinsdag.
Overzicht van alle wetenschappelijk onderzoek naar Biodanza
Deze site geeft een goed overzicht van alle wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar biodanza. Inmiddels zijn er dat meer dan 50, uitgevoerd door vele wetenschappers over de hele wereld.
Wat is het effect van muziek en het kijken naar dansen op de hersenen?
Professor Erik Scherder legt in het programma ‘De wereld draait door’ van vrijdag 11 april 2014 uit wat muziek en (kijken naar) dansen doen met je hersenen. Hij gebruikt hier het nummer ‘Happy’ van Pharrell Williams voor. Deze muziek roept vooral positieve emoties op. Daarnaast zorgen de spiegelneuronen in je hersenen dat je in beweging wilt komen en wordt tevens je beloningssysteem geactiveerd. Dit zijn enkele effecten waar Biodanza mee werkt!
Biodanza Amsterdam is geen danstherapie, toch zijn er therapeutische effecten.