Wat is Biodanza? Is het therapie, hulp, of toch iets anders?

Is Biodanza therapie?

Wat is Biodanza? Is het therapie? Biodanza is een dansvorm die een ’therapeutisch’ (helend)  effect heeft. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Biodanza stress vermindert en depressie te lijf gaat. Toch is Biodanza geen therapie zoals men zich bij therapie voorstelt.

Een groot verschil is dat er in Biodanza gedanst  wordt. Het dansen boort jouw natuurlijke bronnen van van welzijn en vreugde aan. Deze liggen in onze biologie besloten.

Biodanza is dan ook gebaseerd op biologische  wetenschap, fysiologie, culturele antropologie en positieve psychologie. En werkt met kennis over wat mensen van nature gezond en gelukkig maakt. Ook wordt in Biodanza niet onderzocht wat mis aan iemand is. Daar is Biodanza wars van. Er wordt gedanst met dat wat gezond is voor mensen.

Ontstaan van Biodanza in therapeutische setting

Het is ontwikkelt door Rolando Toro, professor uitdrukkingskunst, psycholoog en medisch antropoloog aan de universiteit van Chili. Toro werkte ook als psycholoog in een psychiatrische instelling en zag dat de mensen daar onnodig leden en teveel tot patient gemaakt werden. De therapie en hulp die gegeven werden, brachten de mensen niet veel verder.

Toen hij de mensen ging opvrolijken met feest, muziek en dans, zag hij hoe ze veranderden. Het onderscheid tussen patienten en personeel vervaagde. Hij besloot met de mensen te gaan dansen, om hen te helpen plezier, vreugde, affectie, creativiteit en verbondenheid met het leven terug te vinden. En met succes.

Intussen heeft Biodanza zich al bijna 6 decennia verder ontwikkeld. Biodanza heeft inmiddels zowel een goede wetenschappelijke theoretische als empirische basis en wordt wereldwijd gedanst.

Wat is Biodanza dan, als het geen reguliere therapie is?

Biodanza, therapie?Biodanza werkt met ingredienten die mensen van nature gelukkig maken. In reguliere therapie wordt vaak gewerkt met wat mensen in de weg staat om zich goed te voelen. Men kijkt bijvoorbeeld naar belemmerende gedachten of zoekt naar de onverwerkte trauma’s. Om deze vervolgens te helen of in ieder geval een plek te geven.

In Biodanzalessen wordt nergens naar gezocht. Er worden dansen en oefeningen aangeboden die  je natuurlijke vermogen tot vitaliteit, plezier, creativiteit, affectie en verbondenheid laten beleven. De bewegingen in Biodanza hebben in deze zin betekenis en geven betekenis aan jouw persoonlijke leven als mens.

Door wekelijks Biodanza te dansen, neemt je vermogen om plezier te beleven en te genieten in het dagelijks leven toe. Wat nog belangrijker is, is dat Biodanza je echt verbind met de stroming van het leven zelf.  Je ervaart de schoonheid en het bruisen van leven in en om je heen.  Mensen die Biodanza dansen ontwikkelen een affectieve betrokkenheid bij het leven. Dit is kenmerkend voor Biodanza.

Therapeutisch effect van Biodanza

Eigenlijk staat dat hierboven al beschreven. Maar daaraan kan worden toegevoegd dat wanneer je biodanza beoefent, je ook oud of huidig zeer kan tegenkomen.

 Biodanza: hulp therapie ?Misschien heb je de neiging altijd hard te werken en nooit je rust te nemen. Dan ga je op den duur steeds meer spanningen in je lijf vasthouden. Of je ontwikkelt een vlak en onbevredigend gevoelsleven. Dit gebeurt omdat je simpelweg geen tijd hebt, om van de goede dingen van het leven te genieten. Maar ook omdat je geen tijd hebt om de minder fijne ervaringen een plek te geven, of te verwerken.

Als je Biodanza gaat dansen kan het zijn dat je in het begin die spanningen gaat voelen, waarna de ontspanning komt. Sommige mensen krijgen tranen tijdens ontspannende dansen. Wanneer  je bijvoorbeeld vroeger bijvoorbeeld je tranen niet mocht laten zien, dan kan het zijn dat deze door het beleven van plezier en ontspanning van het dansen zich gaan aandienen.

Heb je diep van binnen een gevoel dat je anders bent, of dat je er eigenlijk niet bij hoort? Dan kan het zijn dat je die pijn tegenkomt, wanneer je het plezier en de verbondenheid met de groep gaat ervaren. Dit stuk kan daardoor in je helen.

Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen van ervaringen, die mensen in hun levens meedragen. Ze horen bij het leven. Biodanza helpt je, je te verbinden met je lichaam en je leefomgeving.

Betrokkenheid van de groep en docenten bieden een helende ervaring waarvan het effect misschien toch te vergelijken is met therapie.

In Biodanza zul je zeker betrokkenheid van de docenten en de groep ervaren. Je zult versteld staan van het begrip dat er is en hoeveel andere mensen soortgelijke ervaringen hebben.

Biodanza helpt bij tal van zaken die je in het leven tegen kunt komen. Biodanza verbind je met dat wat in aanleg al aanwezig is en bevordert je betrokkenheid bij het leven. Dat is wat biodanza zo bijzonder maakt. En wat Biodanza wezenlijk onderscheidt van therapie.

Wanneer je echt ernstige klachten ondervind in je dagelijks functioneren, dan doe je er natuurlijk goed aan hulp te zoeken, of een therapie die daarbij helpt.

Wil je nog meer weten over wat Biodanza is? Lees dan verder bij WAT IS BIODANZA ?

Wil je Biodanza uitproberen in een wekelijkse groep in Amsterdam, waar veel gedanst wordt met vitaliteit en creativiteit? Kijk dan: BIODANZA AMSTERDAM >>>